Ticari Gayrimenkule Güven Artýyor
Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarý Görünümü raporu yayýnladý.
Kategori : Sektörden Haberler
20 Temmuz 2014 11:44
20473 kere okundu.
Ticari Gayrimenkule Güven Artýyor
Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarý Görünümü raporu yayýnladý.
Kategori : Sektörden Haberler
20 Temmuz 2014 11:44
20473 kere okundu.
75 ülkede, 200 kurumsal ofisi ve 52.700 çalýþanýyla müþterilerinin yerel, bölgesel ve küresel ihtiyaçlarýna cevap veren JLL’in Türkiye ofisi “Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarý Görünümü” raporunu yayýnladý. Raporun tanýtýldýðý toplantý JLL Türkiye Ülke Baþkaný Avi Alkaþ, JLL Türkiye COO & CFO’su Volkan Müller ve JLL Türkiye Stratejik Danýþmanlýk ve Araþtýrma Hizmetleri Yardýmcý Direktörü Burçin Sezen’in katýlýmýyla gerçekleþti. Toplantýda Türkiye perakende, ofis, lojistik ve otelcilik sektörlerindeki gayrimenkul pazarýnýn 2014 yýlý ilk altý ayý deðerlendirildi.
 
Ticari gayrimenkul üzerine finansal ve profesyonel hizmetler veren, yatýrým yönetimi alanýnda danýþmanlýk hizmetleri sunan JLL Türkiye, düzenlenen toplantýyla her altý ayda bir ticari gayrimenkul pazarý üzerine hazýrladýðý raporu yayýnlandý. 
 
JLL Türkiye Ülke Baþkaný Avi Alkaþ, JLL Türkiye COO & CFO’su Volkan Müller ve JLL Türkiye Stratejik Danýþmanlýk ve Araþtýrma Hizmetleri Yardýmcý Direktörü Burçin Sezen’in katýlýmýyla gerçekleþen toplantýda 2014 yýlýnýn ilk altý ayý deðerlendirildi. Türkiye’nin ticari gayrimenkul pazarý görünümünün aktarýldýðý raporda perakende, ofis, lojistik ve otel sektörlerindeki gayrimenkul piyasasýna dair bilgiler aktarýldý.
 
Toplantýda açýlýþ konuþmasýný yapan JLL Türkiye Ülke Baþkaný Avi Alkaþ, 2014 yýlý birinci çeyreði için yüzde 4 olarak açýklanan büyüme tahmininin üzerine çýkýlarak yüzde 4.3’lük bir büyümenin gerçekleþtiðinin altýný çizdi. Türkiye piyasalarýna güvenin geri geldiðini vurgulayan Alkaþ, “2014 yýlý yerel seçimlerinden sonra hükümetin bir önceki genel seçimlerde saðladýðý hâkimiyeti korumasý finansal piyasalar tarafýndan olumlu olarak algýlandý. Türkiye’nin büyüme performansý ve Alýþveriþ Merkezleri ve Yatýrýmcýlarý Derneði tarafýndan yayýnlanan Alýþveriþ Merkezi Endeksi sonuçlarý, perakende talebi bakýmýndan pozitif bir görünüm sergiliyor. Paralel bir þekilde ofis sektörüne bakýldýðýnda, yýlýn ilk yarýsý itibariyle, Ýstanbul’daki mevcut A sýnýfý ofis stoku 2013 yýl sonu ile karþýlaþtýrýldýðýnda 220.000 metrekarelik artýþ göstererek 3.6 milyon metrekareye ulaþtý. Bu rakam bize Ýstanbul’un, ülkemizin en geliþmiþ ve aktif ofis pazarý olmaya devam ettiðini gösteriyor. Türkiye lojistik pazarýna baktýðýmýzdaysa, önümüzdeki beþ yýl içinde yüzde 48 büyüme beklendiðini görüyoruz. Ýstanbul’da 2016 yýlý sonuna kadar bitirilmesi planlanan projeler tamamlanýrsa, otel arzýnýn yüzde 12 artmasý bekleniyor.”
 
“Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarý Görünümü” raporundan satýrbaþlarý
 
Perakende pazarý görünümü
 
•Alýþveriþ Merkezi Endeksi, ciro deðerlerinde 2014’ün ilk beþ aylýk döneminin ortalamasý olan 143 puanla, 2013 yýlýnýn ayný döneminin 137 puanlýk performansýna göre bir artýþ olduðunu iþaret etmektedir. Ýki dönemin ziyaretçi sayýlarýnýn karþýlaþtýrýlmasý ciro endeksi kýyaslamasýna paraleldir. 
 
•Türkiye’nin güçlü yapýsý ve alým gücünde beklenen artýþ, perakende talebi beklentilerinin orta ve uzun vadede olumlu yönde olmasýný saðlamýþtýr.
 
•2014 yýlýnýn ilk yarýsýnda, perakende pazarýnýn uluslararasý ve yerli perakendecilerin Türkiye genelindeki büyüme hedefleri bakýmýndan oldukça aktif bir görüntü sergilediði gözlemlenmiþtir. Söz konusu eðilimin önümüzdeki dönemde de devam etmesi beklenmektedir.
 
•2014 yýlý birinci yarýyýlý itibariyle, Türkiye’deki alýþveriþ merkezlerinin toplam kiralanabilir alaný 2013 yýl sonuna kýyasla 223.000 metrekare artýþ göstererek 9.7 milyon metrekareye ulaþmýþtýr. 
 
•Þu anda inþaat halinde olan ve 2017 sonuna kadar tamamlanmasý beklenen alýþveriþ merkezlerinin toplam kiralanabilir alaný 2.7 milyon metrekare olarak hesaplanmaktadýr. Ýnþaat halindeki projelerin tamamlanmasýyla birlikte alýþveriþ merkezlerindeki toplam kiralanabilir alanýn 12.4 milyon metrekareye ulaþmasý beklenmektedir. Ýstanbul’da inþaat halinde olan toplam arz, Türkiye’deki inþaat halindeki toplam kiralanabilir alanýn yüzde 50’sini oluþturmaktadýr.
 
•Birincil alýþveriþ merkezlerindeki kira oranlarý artmaya devam etmektedir. 2012 yýlý sonunda metrekaresi 80 Euro olan birincil kira bedelleri, 2013 yýlý sonunda metrekaresi 85 Euro’ya ve 2014 yýlýnýn ilk altý ayý sonunda metrekaresi 90 Euro’ya ulaþmýþtýr.
 
•2013 yýlý sonunda bin kiþiye düþen toplam kiralanabilir alan 126 metrekare iken, 2014 yýlýnýn birinci yarýyýlýnda 127 metrekare olmuþtur. Bin kiþiye düþen kiralanabilir alanýn 261 metrekare olduðu Ýstanbul, Türkiye’deki perakende yoðunluðu bakýmýndan birinci sýrayý almaktadýr.
 
Ofis pazarý görünümü
 
•2014 yýlý birinci yarýyýlý itibariyle, Ýstanbul’daki mevcut A sýnýfý ofis stoku 2013 yýlýna oranla 220.000 metrekarelik artýþ göstererek 3.6 milyon metrekareye ulaþmýþtýr. Ýstanbul, Türkiye’nin en geliþmiþ ve aktif ofis pazarý olmaya devam etmektedir.
 
•2013 yýlý birinci çeyreðinde 44.000 metrekare olan A sýnýf ofis kiralama hacmi, 2014 yýlý birinci çeyreðinde 85.000 metrekareye yükselmiþtir.
 
•Ýstanbul’da 2017 yýlý sonuna kadar tamamlanacak olan yaklaþýk 2.7 milyon metrekarelik halihazýrda inþaat halinde olan ofis stoku bulunmaktadýr.
 
•2014 yýlý ilk yarý yýlýnda merkezi iþ alanýnda Levent ve merkezi iþ alaný dýþýnda Kaðýthane, Seyrantepe, Ümraniye, Ataþehir, Kozyataðý, Küçükyalý, Maltepe ve Kartal ulusal ve uluslararasý ofis kullanýcýlarý tarafýndan en çok tercih edilen bölgeler olmuþtur.
 
•2014 yýlýnda tamamlanan yeni A sýnýfý ofis arzýna raðmen, merkezi iþ alanlarýndaki birincil kira oranlarý dengeli Pazar koþullarýný yansýtarak metrekaresi 35 Euro seviyesinde sabit kalmýþtýr. Gelecek dönemde birincil kira oranýnda artýþ beklenmemektedir.
 
•2014 yýlýnýn ilk yarýsýnda, kurumsal firmalar tarafýndan en çok tercih edilen ofisler en fazla kat büyüklüðüne sahip olan ofisler ile 1000 metrekare kiralanabilir alana sahip ofis alanlarý olmuþtur.
 
•Ofis kullanýcýlarýna perakende alaný, restoran, kültürel aktivite ve spor kulüpleri sunan prestijli ofis binalarýnýn 2014 yýlý ilk yarýsýnda yoðun talep gördükleri gözlemlenmiþtir.
 
•2014 yýlýnýn ilk yarýsýnda 135.000 metrekarelik ofis stoku pazara sunulmuþtur.
 
Lojistik pazarý görünümü
 
•Türkiye, JLL’in 2014 Yýlýnýn Nisan ayýnda yayýnladýðý “Avrupa Lojistik ve Sanayi Eðilimleri Kullanýcý Araþtýrmasý” raporuna göre, Batý Avrupa ülkeleri araþtýrmanýn dýþýnda býrakýldýðýnda, EMEA bölgesinde Rusya’dan sonra ikinci en fazla büyüyen lojistik ve endüstriyel pazar olmuþtur. 
 
•Beþ yýl içinde Türkiye lojistik pazarýnýn yüzde 48 büyümesi beklenirken endüstriyel pazarýn yüzde 26 büyümesi planlanýyor.
 
•Tesis büyüklüðü açýsýndan 30.000 metrekare ile 50.000 metrekare arasýnda alan saðlayan binalar Türkiye lojistik pazarý kiralama iþlemlerinde en fazla tercih edilen tesis türü olmuþtur.
 
•Birincil lojistik pazarlarý olan Ýstanbul ve Kocaeli’ye olan ilgi, A sýnýfý lojistik arzýna yönelik büyüyen taleple birlikte 2014 yýlýnýn birinci yarýyýlýnda daha da artmýþtýr. Avrupa Yakasý’nda Hadýmköy ve Esenyurt, Asya Yakasý’nda Tuzla ve Kocaeli’nde Gebze en çok tercih edilen yerler olmuþtur.
 
•Pazardaki kullanýlabilir stoka ve kur dalgalanmalarýna raðmen, 2014 yýlýnýn birinci yarýyýlýnda lojistik sektörü birincil kira deðerleri metrekaresi 7 Dolar seviyesinde sabitlenmiþtir.
 
•2014 yýlýnýn birinci yarýyýlýnda gerçekleþen kiralama iþlem hacmi, önceki yýlýn ayný dönemine kýyasla yüzde 29 artmýþtýr. 
 
•2013 yýlýnýn ikinci yarýyýlý itibariyle 7 milyon metrekare olan Ýstanbul ve Kocaeli bölgesindeki toplam lojistik arzýnýn, 2014 yýlý birinci yarýyýlýnda 7.6 milyon metrekareye ulaþtýðý ve Türkiye’deki toplam lojistik arzýnýn yüzde 40’ýný oluþturduðu görülmektedir.
 
Otel pazarý görünümü
 
•Türkiye’ye gelen yabancý ziyaretçi sayýsý 2014 yýlýnýn Ocak ile Mayýs aylarý arasýnda, 2013 yýlýnýn ayný dönemine kýyasla yüzde 4.1 oranýnda artarak 10.9 milyona ulaþmýþtýr. Ýstanbul’a gelen yabancý ziyaretçi sayýsý ise, yüzde 8’lik bir büyüme göstererek yaklaþýk 4.3 milyona yükselmiþtir. 
 
•2014 yýlý Ocak ve Mayýs aylarý arasýnda Ýstanbul Atatürk Havalimaný’na gelen yolcu sayýsý yüzde 11 artarak yaklaþýk 22.1 milyona ulaþmýþtýr. Sabiha Gökçen Havalimaný 2013 yýlýnda 18.5 milyon yolcuya hizmet vererek, dünyanýn ve Avrupa’nýn en hýzlý büyüyen havalimanlarýndan biri olmuþtur. 2014 yýlý Ocak-Mayýs aylarý arasýnda toplam yolcu sayýsý yüzde 35 artarak 8.6 milyona ulaþmýþtýr.
 
•International Congress and Convention Association’ýn verilerine göre Türkiye kongre turizmi açýsýndan dünyada en çok tercih edilen 18. ülke olurken, Ýstanbul 8. sýrada yer almaktadýr.  Ýstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’na göre 2012 yýlýnda Ýstanbul’da 128 konferans düzenlenmiþtir. Bu rakam 2013 yýlýnda yüzde 14 artarak 146’ya ulaþmýþtýr.
•Ýstanbul’da 2016 yýlý sonuna kadar bitirilmesi planlanan projeler tamamlanýrsa, otel arzý yüzde 12 oranýnda artýþ gösterecektir.

#